اطفاء حریق اتاق سرو – اعلام حریق اتاق سرور – سیستم اعلام و اطفاء حریق اتاق سرور
اطفاء حریق اتاق سرور یکی از مهمترین موارد به جهت استانداردسازی اتاق سرور می باشد لذا باید در هر سازمان و یا ارگان و مجموعه بزرگی این سیستم اعلام و اطفاء حریق را مد نظر قرار داد. از این سو شرکت فاراد صنعت چابک بعنوان یکی از بزرگترین و متخصص ترین شرکت ها در این زمینه آماده ارائه مشاوره رایگان و همکاری در زمینه اعلام حریق اتاق سرور و اطفاء حریق اتاق سرور (سیستم اعلام و اطفاء حریق اتاق سرور) می باشد. جهت تماس با ما با شماره ۴۴۲۲۸۰۵۱-۰۲۱ و یا با شماره واتس آپ ۰۹۳۳۱۵۱۴۹۹۵ تماس حاصل فرمایید.
اطفاء حریق اتاق سرور
استفاده از سیستم های کشف سریع دود که به عنوان یک سیستم فعال عمل می نمایند یکی از راه حل هایی می باشد که مهندسین برای جلوگیری و گسترش حریق در اتاق های سرور و دیتا سنترها بعنوان پیش نیاز طراحی می کنند. با افزایش دما، اتصال کوتاه در مدارهای الکترونیکی یا تجهیزات تامین برق و مصرف جریان بیش از حد مجاز را می توان از عوامل ایجاد آتش در اتاق سرور یا مراکز داده نام برد. با توجه به حساس بودن تجهیزات شبکه و کامپیوتر و تخریب آنها در دمای بیشتر از حد مجاز حتی در حالیکه حریق به تمام نقاط سرایت نکرده باشد، امکان سوختن قطعات الکترونیکی تجهیزات بسیار زیاد است. از آنجا که در اتاق های Server و مراکز داده یا همان Data Center از انواع کابل به مقدار بسیار زیاد استفاده شده و چون کابل ها بصورت مستقیم به دیگر تجهیزات در فواصل دور از هم نیز متصل می گردند لذا حریق با سرعت بسیار زیادی قابل گسترش می باشد. برای جلوگیری از وقوع حریق بواسطه کابل ها، بهتر است از دتکتورهای خطی حرارتی-Linear Heat Detector- استفاده کرد. کابلها اصولاً در کف اتاق های سرور Server و بر روی سینی های کابل قرار می گیرند. دتکتورهای خطی نیز پس از محاسبات لازم مهندسی بر روی کابل های شبکه کامپیوتری بصورت سینوسی بر روی سینی های کابل خوابانده می شوند. حال اگر در هر نقطه از کابل های شبکه حرارت بصورت غیر مجاز افزایش یابد، دتکتورهای خطی یا همان LHD حرارت را بصورت مستقیم حس نموده و سیگنالی را به پنل اعلام حریق فرستاده تا کاربران مربوطه جهت جلوگیری از افزایش دما اقداماتی را انجام دهند. با پیدا کردن سریع مشخصه های آتش در فضا سیستم اعلام و اطفاء حریق وارد عمل شده و با اطفاء و خاموش کردن آتش پایان می پذیرد.
سیستم اطفاء حریق اتاق سرور چگونه کار می کند؟
برای این منظور در روش های جدید از نوع Active که یک سیستم مکنده دود است، استفاده می شود. این سیستم توسط لوله هایی متصل به آن و سوراخ های که با مشخصات خاص روی هر کانال ((لوله)) تعبیه شده، هوای محیط را در هر لحظه توسط سوراخ های مذکور به داخل خود مکش نموده و از آنها نمونه برداری می نماید. این نمونه برداری ذرات بسیار ریز دود را در هر نقطه ای که درحال تولید باشد بواسطه محفظه لیزر تشخیص داده و از توسط کابل های ارتباطی به پنل اعلام حریقی که کنترل آن را به عهده دارد انتقال داده و آژیر یا فلاشر متصل به آن اعلام خطر می نماید. سیستم های مذکور به ایر سمپلینگ یا Air Sampling Smoke Detection Apparatus معروف هستند.
طراحی لوله ها در فضاهای اتاق های سرور (Server Room) و یا دیتاسنتر ها (Data Center) به چند صورت می باشد. این لوله ها جهت مکش هوای داخل محیط و جریان هوای در گردش داخل رک، هم می توانند در سقف و هم در مجاورت Rack و یا نیز با اتصال به لوله های قابل انعطاف به داخل Rack و یا حتی UPS هدایت شوند. با این کار بجای انتظار برای رسیدن دود به سقف، در همان لحظه ای که دود تولید گردیده است آژیر اعلام حریق در مرحله Pre-Alarm به صدا در خواهد آمد. در این حالت دود حتی در مرحله ای که تولید می شود و بصورت نامرئی است، نیز توسط سیستم تشخیص داده می شود. در مراحل بعد به مرور گذر زمان و اضافه شدن به حجم دود تولید شده سطح آلارم های بالاتر اعم از Alarm 1 و Alarm 2 و در نهایت سیگنال Action برای اعلام نهایی و یا تخلیه اطفاء توسط سیستم ارسال خواهد شد.
در طراحی سیستم اطفاء حریق اتاق سرور، متخصصین نه تنها در جلوگیری از وقوع حریق بلکه اطفاء سریع آن را نیز در نظر گرفته می گیرند. چرا که در همه شرایط امکان وقوع حریق و نیز گسترش آن در اتاق های سرور Server و مراکز پایگاه داده یا Data Center وجود دارد. نکته قابل توجه آنست که در این فضاها نمی توان از سیستم اطفاء آبی استفاده کرد، چراکه اگر به هر دلیلی حریق به وقوع بپیوندد و عمل اطفاء آبی صورت پذیرد کلیه تجهیزات الکتریکی دچار آسیب جدی و یا از کار افتادن کامل آنها می شود. پس در نتیجه سیستم اطفاء آبی توسط Sprinkler ، کاربردی در اتاق های سرور و یا مراکز پایگاه داده ندارد. در سیستم اطفاء حریق اتوماتیک بسیاری از گازهای موجود اعم از دی اکسید کربن یا CO2 که بدلیل حذف کردن یک عامل مهم آتش یعنی اکسیژن عمل می نماید، بسیار برای انسان خطرناک بوده و باعث خفگی انسان می شوند. لذا می بایست از گازهای هالوکربن (FM 200) و یا پایروژن آیروسل (Pyrogen Aerosol) به عنوان عامل اطفاء مناسب استفاده نمود.
در مورد دو گروه اول یعنی گازهای هالونی و گاز fm200 می توان مقایساتی را به شرح ذیل ارائه نمود.
گازهای هالونی نسبت به گاز fm200 در اطفا حریق اتاق سرور :
- گاز fm200 دارای وزن کمتری می باشد.
- در یک حجم مساوی از فضا، مقدار گاز کمتری مورد نیاز دارد.
- از سرعت بیشتری جهت پخش گاز بهره مند می باشد.
- فضای کمتری جهت نگهداری سیلندرها مورد نیاز دارد.
- از تجهیزات و ساختار فلزی کمتری جهت نصب استفاده می شود.
- جهت بکار گیری در پروژه هزینه کمتری پرداخت می گردد. حال در زیر به مقایسه گاز HFC 125 و Inert Gas می پردازیم تا به مزایای بیشتری از گاز HFC 125 پی ببریم.
مقایسه گازها در اعلام حریق اتاق سرور
HFC 125 نسبت به Inert Gas در اطفا حریق اتاق سرور :
- دارای حجم متغیر گاز در داخل سیلندرها می باشد. به این صورت که حجم گازهای Inert Gas در داخل سیلندر قابل تنظیم با فضای مورد اطفاء نمی باشد.
- دارای فشار عملکرد کمتری می باشد. در Inert Gas فشاری معادل ۲۰۰ بار جهت تخلیه گاز نیاز دارد در حالیکه این عدد برای گاز HFC 125 برابر ۵۲ بار می باشد.
- از ادوات ارزانتر استفاده می شود چرا که تحمل فشار زیادی را نیاز نداشته، از این رو مواد مصرفی جهت ساخت تجهیزات جانبی این سیستم دارای ضریب تحمل فشار کمتر و جنس فلزهای مصرفی از ضخامت باریکتری استفاده گردیده است.
- در یک حجم مساوی از فضا، تعداد سیلندرهای کمتری (در حدود نصف) را مورد استفاده قرار می دهد. پس در نتیجه فضای کمتری را در پروژه اشغال می نماید.
- هزینه نگهداری کمتری دارد. هزینه تعمیر و نگهداری سالانه سیستم HFC 125 در حدود ۳% هزینه تامین می باشد در حالیکه این هزینه جهت سیستم اطفاء با گازهای Inert Gas در حدود ۵% می باشد.
طراحی سیستم اعلام و اطفاء حریق اتاق سرور (دیتا سنتر)
از آنجا که سیستم اعلام و اطفای حریق در استاندارد اتاق سرور از اهمیت بالایی برخوردار است لذا توصیه می شود قبل از ارائه هرگونه طرح نسبت به بازدید از مکان مورد نظر بازدید به عمل آید که معمولا کارشناس مربوطه با بازدید از اتاق سرور شما سعی می کند اطلاعات زیر را برداشت نماید :
۱- ابعاد دقیق اتاق سرور و یا دیتا سنتر بر حسب متر و شمال طول و عرض و ارتفاع
۲- در اعلام حریق اتاق سرور در صورتی که اتاق سرور دارای سقف کاذب و یا کف کاذب باشد، نوع سقف و کف کاذب و همچنین ارتفاع آنها در طراحی بسیار تاثیر گذار است
۳- تعداد و نوع رک ها و همچنین طریق آرایش و چینش رک ها یکی از عامل های تاثیر گذار در طراحی سیستم به شمار می آید
۴- در صورتی که اتاق سرور مورد نظر دارای سیستم سرمایش و یا کولینگ می باشد بدلیل تاثیر گذاری در جهت پاشش گاز و همچنین سرعت پوشش محیط اعلام حریق اتاق سرور نوع سیستم سرمایش بکار رفته تاثیر گذار می باشد
۵- محل دقیق و مکان اتاق سرور شامل شهر، طبقه ای که اتاق سرور در آنجا قراردارد
۶- منطقه بندی اتاق سرور به این معنا که آیا اتاق سرور مد نظر به بخش های مختلف مانند اتاق مانیتوریگ، اتاق برق و غیره تقسیم بندی شده است یا خیر
۷- تعداد و نوع تابلو برق های استفاده شده در اتاق سرور
اجزاء اطفا حریق اتاق سرور
۱- سیستم تشخیص حریق شامل دتکتور ها
۲- سیستم کنترل و مدیریت اعلام و اطفا حریق اتاق سرور
۳- سیستم اعلام حریق اتاق سرور
۴- سیلندر اطفا حریق اتاق سرور
۵- سیستم برق اضطراری اعلام حریق اتاق سرور
۶- دستور العمل کار
۷- دستور العمل بعد از تخلیه
۸- دستور العمل تعمیر و نگهداری
اطفاء حریق اتاق سرور از طریق چه گازهایی قابل اجرا است؟
۱- سیستم اطفا حریق گازی fm200
۲- سیستم اطفا حریق گاز های بی اثر
۳- سیستم اطفا حریق co2
۴- سیستم اطفا حریق novec1230