سيستم اطفا حريق اتوماتیک co2

سيستم اطفا حريق اتوماتیک co2 یکی از متداول ترین گازهای اطفاء حریق می باشد.

فهرست محتوا

1 سیستم اطفاء حریق اتوماتیک co2 چیست؟

۲ علت استفاده از سيستم های اطفاء حريق مختلف در مهار آتش سوزی چیست؟

3 سیستم اطفاء حریق اتوماتیک co2 چگونه باعث مهار حریق میشود؟

4 نازل پاشنده co2

5 مزایای سیستم اطفاء حریق اتوماتیک co2 چیست؟

سيستم اطفا حريق اتوماتیک co2 چیست؟

می توان سيستم اطفا حريق اتوماتیک co2 را به عنوان یکی از متداول ترین گازهای اطفاء حریق به شمار آورد. شیر برقی co2، شیر پنوماتیک co2، سیلندر 68 لیتری co2 و نازل پاشنده co2 و … جزء موارد مصرفی این سیستم می باشد.

نارسانا بودن این گاز به این معنی است که ابزار و وسایل حساسی که در معرض سیستم اطفاء حریق co2 قرار بگیرند، خطری تهدیدشان نمی‌کند و همین مسئله گویای میزان کم خرابی و خسارت در اثر استفاده از سیستم اطفاء حریق co2 است.

قیمت ارزان گاز، آسیب نرساندن به تجهیزات الکترونیکی، سرعت عمل بالا، نداشتن ضرر برای طبیعت، سهولت در شارژ مجدد و قابلیت اطفاء از جمله مزایای دیگر این گاز به شمار می رود. دی اکسید کربن گازی بی رنگ، بی بو، خشک و غیرمخرب و یکی از آشناترین مواد شیمیایی است از آنجا که این گار از هوا سنگین تر است، لذا روی آتش را می پوشاند و آن را اطفاء می کند.

شرکت فاراد صنعت چابک در این بخش به بررسی سیستم اطفا حریق اتوماتیک co2 و سيستم اطفا حريق co2 پرداخته است. سیستم اطفاء حریق گازی دی اکسید کربن (co2) روشی مؤثر جهت سیستم اعلام و اطفاء حریق است.

در این روش با توجه به این موضوع که اکسیژن یکی از ۳ ضلع مثلث حریق می باشد، با افزایش دی اکسید کربن سعی بر کاهش میزان اکسیژن محیط شده و در نهایت اطفاء حریق انجام می شود.

علت استفاده از سيستم های اطفاء حريق مختلف در مهار آتش سوزی چیست؟

استفاده از تجهیزات سیستم‌ های اطفاء حریق مختلف، به دلیل تفاوت فضاهایی است که حریق در آن‌ها رخ می‌دهد. به عنوان مثال، فضایی که انسان در آن حضور دارد با فضایی که پر از دستگاه‌های الکترونیکی، کامپیوترها و سرورهای اطلاعاتی است نیاز به نوع متفاوتی از محافظت در برابر آتش دارد.

فضاهایی هستند که استفاده از آب برای مهار آتش، خودش یک خسارت و خرابی جداگانه محسوب می‌شود به همین دلیل سیستم‌های اطفاء حریق بدون آب از جمله سیستم اطفاء حریق co2 برای این فضاها (به عنوان مثال کتابخانه‌ها، دیتاسنترها و…) استفاده می‌شود.

چند نوع سیستم اطفاء حریق اتوماتیک بدون آب وجود دارد. در اتاق‌ های سرور و فضاهایی که به طور معمول پرسنل در آن فعالیت می‌کنند، معمولا از سیستم‌های اطفاء حریق پاک استفاده می‌شود. اما در فضایی که پرسنل کمی حضور دارند یا به طور کلی شخصی در محل حضور ندارد، معمولا سیستم co2 مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این موارد شامل سیستم اطفاء حریق نیروگاه‌ها، اتاق ژنراتور، اتاق‌های ذخیره سازی مایع قابل اشتعال و ماشین آلات صنعتی بزرگ است. اگرچه این سیستم در مهار آتش بسیار موثر عمل می‌کند اما برای سلامت افراد حاضر در محل خطر ایجاد می‌کند به همین دلیل معمولا در فضاهای بدون حضور افراد به کار می‌رود.

تجهیزات تشکیل دهنده سیستم اطفا حریق اتوماتیک co2

نازل پاشنده co2

همانطور که می‌دانید در سیستم اطفا حریق اتوماتیک co2 ماده‌ اطفایی از طریق نازل پاشنده co2 که طبق محاسبات مهندسی در فضا نصب می‌شود تخلیه شده و حریق را اطفا می‌کند.

با توجه به الزامات فضای موجود و همچنین نوع اطفای توتال و یا لوکال باید از نازل مشخصی مانند نازل پاشنده co2 استفاده شود.

سلکتور ولو در سیستم اطفا حریق اتوماتیک co2

سلکتور ولو زیر مجموعه قطعات شیرهای صنعتی (اسپول ولو) می باشد که مجموعه آن جهت قطع و وصل و تنظیم سیال مورد استفاده قرار میگیرد و در مسیر آن قرار داده می شود که اصلی ترین کاربرد آن تنظیم پمپ هیدرولیک (شفت خروجی عقب تراکتور) می باشد آب بندی لو باید به خوبی کمپرس شود.

سیستم اطفاء حریق co2 چطور آتش‌سوزی را مهار می‌کند؟

آتش برای ادامه سوختن نیاز به اکسیژن، ماده‌ی سوختنی و گرما دارد. با حذف یکی از این سه عنصر، آتش می‌تواند مهار یا خاموش شود.

در حالی که برخی از عوامل اطفاء حریق، گرما را از این چرخه کم می‌کنند، یک سیستم اطفاء حریق co2 اکسیژن را برای مهار کردن آتش حذف می‌کند.

 وقتی که سیستم اطفاء حریق اتوماتیک، به وسیله‌ی دتکتورها وجود دود یا آتش را تشخیص می‌دهد، سریعا عامل دی اکسید کربن را در فضای مورد حفاظت می‌پراکند.

افزایش سطح دی اکسید کربن و متعاقبا کاهش اکسیژن باعث مهار آتش سوزی و سپس خاموش شدن آن می‌شود.

کپسول‌های آتش‌نشانی حاوی co2 هم عملکردی شبیه به همین سیستم‌های اتوماتیک دارند. گاز کرین دی اکسید در این کپسول‌ها به صورت مایع نگه‌داری می‌شود و هنگامی که ضامن کپسول برداشته شده و دسته‌ی آن فشار داده می‌شود، co2 به صورت گاز از این مخزن خارج می‌شود.

 این موضوع باعث می‌شود دی اکسید کربن با سرعت بسیار زیادی به بیرون پاشیده شود، به دلیل همین سرعت، استفاده از سیستم co2 در سیستم‌هایی که چیپ (تراشه)های الکترونیکی در فضا وجود دارد به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

برخلاف سیستم اطفاء حریق اتوماتیک فوم و سیستم‌‌های آبی، سیستم co2 از طریق سرد کردن آتش عمل نمی‌کند به همین دلیل در آتش‌سوزی هایی که عامل جامد اشتعال پذیر دارند، نمی‌تواند تاثیرگذاری قابل توجهی داشته باشد.

کاربرد سيستم اطفا حريق اتوماتیک co2

آگاهی از طبقه بندی های مختلف حریق در درک اینکه از کدام نوع کپسول آتش نشانی و سيستم اطفا حريق co2 در مواقع اضطراری استفاده می شود، بسیار مهم است.

سيستم اطفا حريق co2 معمولا برای آتش سوزی های کلاس B ( مایعات و گازهای قابل اشتعال ) و آتش سوزی کلاس C ( الکتریکی با انرژی ) استفاده می شود.

  طراحی سيستم اطفا حريق co2 به گونه ای است که از گاز دی اکسید کربن غیر  قابل اشتعال استفاده می شوند.

کپسول سيستم اطفا حريق co2 را می توان به راحتی با عدم وجود فشارسنج تشخیص داد. فشار در خاموش کننده آنقدر زیاد است که تکه های یخ خشک هنگام تخلیه ممکن است ازسری آن بیرون بیاید.

کپسول آتش نشانی در سيستم اطفا حريق co2 یک دستگاه قابل حمل و فعال در برابر حریق است که با بیرون راندن دی اکسید کربن بر روی حریق کار می کند.

این دستگاه با جابجایی اکسیژن مورد نیاز حریق برای ادامه سوزاندن کار می کند و در درجه اول برای مهار کردن حریق که منبع سوخت آنها مایع یا گاز قابل اشتعال است، استفاده می شود.

 کپسول های سيستم اطفا حريق co2 یک شکل بسیار متداول از کپسول آتش نشانی بوده و در شرایطی استفاده می شوند که کپسول های آتش نشانی قدیمی آب و فوم یا کپسول های شیمیایی مناسب نیستند.

در این سيستم اطفا حريق co2،  کپسول ها همچنین به ” خاموش کننده تمیز ” معروف هستند ، زیرا پس از اتمام استفاده هیچ اثری در محل مورد استفاده باقی نمی گذارند.

به طور خلاصه میتوان گفت:

موارد کاربرد:

استفاده از سیستم اطفاء حریق گاز CO2 مناسب مکانهایی که در آنجا به طور معمول انسان حضور دارد نمی باشد و در صورت تخلیه باعث مرگ آنها خواهد شد.

۱. مخازن و مایعات قابل اشتعال شامل: حلال ها، تانک های رنگ و ورنیش، اتاق های تهیه و پمپاژ رنگ، سالن های رنگ آمیزی، مخازن نفت، اتاق های آزمایش موتور، موتورخانه، صنایع چــاپ و انتشارات، تانک های ته نشین کننده مواد آتش زا و…

۲. مخاطرات الکتریکی و الکترونیکی شامل: پست های برق، تونل های کابل، اتاق های ترانس، اتاق سویچ گیر، و…

3. مخاطرات گروه A حریق شامل: آرشیوها و بایگانی های راکد و …

طراحی سيستم اطفا حريق co2

کپسول های آتش نشانی سيستم اطفا حريق co2 برای آتش سوزی مایع کلاس B طراحی شده اند و قابل استفاده در لوازم الکتریکی زنده هستند.

 آتش سوزی های کلاس B که می توان با خاموش کننده دی اکسید کربن خاموش کرد شامل مایعات و گازهای قابل اشتعال ، حلال ها ، روغن ، گریس ها ( به استثنای روغن / گریس های پخت و پز ) ، قیر ، رنگ های پایه روغن و لاک است.

آتش سوزی های کلاس C که شامل تجهیزات الکتریکی پر انرژی است را نیز می توان با سيستم اطفا حريق co2 خاموش کرد.

شیر برقی co2 و دیگر تجهیزات اکسیژن را جابجا شده تا آتش را خاموش کند. وقتی گاز co2 از کپسول آتش نشانی خارج می شود ، مانند یخ خشک به نظر می رسد. این ” ابر ” co2 اکسیژن موجود در هوای اطراف آتش را کاهش داده و آن را خفه می کند.

این نوع خاموش کننده در خارج به دلیل رانش باد خوب کار نمی کند. باد می تواند دی اکسید کربن را از آتش خارج کرده و اکسیژن را به شعله باز گرداند.

محدوده تخلیه نسبتا کوچک است. هنگامی که co2 از کپسول آتش نشانی خارج می شود ، مانند گازها پخش می شود. به همین دلیل ، محدوده تخلیه افقی جریان co2 به 3-10 پا محدود می شود. این محدوده تقریبا نصف محدوده متوسط یک خاموش کننده ABC است.

کپسول سيستم اطفا حريق co2 ، پس از اطفاء حریق هیچ گونه بقایایی بر جای نمی گذارند. دی اکسید کربن اکسیژن رسانی را قطع کرده و با حضور سرد آن دمای آتش را پایین می آورد. هنگامی که گاز co2 آتش را خاموش کرد ، بدون ردیابی در هوا پخش می شود.

عدم جا گذاشتن باقی مانده به طور معمول به معنی عدم آسیب است. این یک مزیت بزرگ برای تجهیزات الکترونیکی گران قیمت است ، در مقایسه با استفاده از یک خاموش کننده معمولی ABC ، که از پودری استفاده می کند که می تواند خورنده باشد.

از تماس بین پوست برهنه و co2 توزیع شده خودداری کنید، زیرا می تواند باعث سرمازدگی { یخ زدگی بافت بدن در اثر سرما } شود!

دی اکسید کربن هنگامی که از کپسول آتش نشانی خارج می شود ، به یخ خشک تبدیل می گردد. co2 بسیار سرد است ، که در صورت بروز آتش سوزی به خنک شدن مایعات قابل اشتعال یا وسایل الکترونیکی کمک می کند. با این حال ، به دلیل دمای بسیار زیاد دی اکسید کربن ، از تماس بین ترشح co2 و پوست برهنه خودداری کنید.

کپسول آتش نشانی سيستم اطفا حريق co2 چیست؟

به طور کلی در سيستم اطفا حريق co2 ، پنج نوع کپسول آتش نشانی اصلی وجود دارد. هر کدام برای محیط های مختلف با سوخت متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرند.

سيستم اطفا حريق co2 به عنوان انتخابی مشتری برای اطفاء حریق الکتریکی مورد توجه قرار در نظر گرفته می شود که باعث محبوبیت آنها در محیط های کاری در ایران نیز شده است.

از آنجا که دی اکسید کربن یک ماده غیر رسانا است ، خاموش کننده های co2 برای اطفاء حریق های الکتریکی ( کلاس C ) نیز مفید هستند و در ابتدا برای این منظور ساخته شده اند.

آنها به عنوان روشی برای خاموش کردن مواد جامد قابل اشتعال معمولی مفید نیستند ، زیرا جامد پس از خاموش شدن همچنان در حال دود شدن بوده و با بازگشت اکسیژن به اتمسفر خود ممکن است دوباره شعله ور شود.

طراحی سیستم اطفا حریق co2 به گونه است که دارای بدنه قرمز باریک تری نسبت به اکثر خاموش کننده ها هستند و همیشه یک نوار رنگ مشکی دور مخزن پیچیده شده است و از شیر برقی , …یک کپسول دی اکسید کربن همیشه نیز قابل تشخیص است ، زیرا نازل آن به یک شیپور سیاه ختم می شود.

همچنین می توانید برای تشخیص سيستم اطفا حريق co2 ، با نگاه کردن به برچسب توضیحات آن که روی مخزن حک شده است ، شناسایی کنید. توضیحات برچسب باید شامل موارد زیر باشد :

نوع = دی اکسید کربن

سایز = اندازه ها می توانند از ۲.۰ کیلوگرم تا ۵.۰ کیلوگرم متغیر باشند

از دستورالعمل ها استفاده کنید

مواد قابل قبول برای استفاده

مزایای سیستم اطفا حریق اتوماتیک co2

عدم جا گذاشتن پس مانده : از آنجا که گاز است ، پاکسازی کمی دارد یا هیچ آسیبی به تجهیزات وارد نمی کند. برای اطفاء حریق که شامل تجهیزات الکتریکی تقویت شده است ، بی خطر است.

سرعت خاموش کردن زیاد : روش موثر این نوع سیستم می تواند تجهیزات زنده را سریع و با حداقل آسیب بعد از آسیب خاموش کند.

مقرون به صرفه : قیمت سیستم اطفا حریق co2 هر یک از تامین کننده ها متفاوت باشد.

مقاوم در برابر سرما : دی اکسید کربن به طور کلی دارای یک شیپوری است که یخ نمی زند ، زیرا گاز co2 هنگامی که آزاد می شود یخ سرد است. شیپورها طوری طراحی شده اند که در برابر یخ زدگی مقاومت می کنند.

دوستدار محیط زیست

در مناطق محدود بسیار کارآمد است

مواد خاموش کننده غیر سمی – به غذا ، ماشین آلات یا تجهیزات رایانه ای آسیبی نمی رساند.

معایب سیستم 

نامناسب برای فضاهای محدود : نمی توانید در فضاهای محدود مانند خانه ها استفاده کنید ، زیرا سطح اکسیژن را کم می کند.

سيستم اطفا حريق co2 دارای محدوده تخلیه کوتاه هستند و در صورت وجود حرکات قابل توجه هوا تقریبا بی اثر است. از آنجا که اکسیژن را جابجا می کند ، جو حاوی دی اکسید کربن کافی برای خاموش کردن آتش حاوی اکسیژن کافی برای حمایت از زندگی نیست و می تواند در اثر خفگی از بین برود.

در فلزات واکنشی { انفعالی } استفاده نمی شود : این مدل کپسول ها در آتش سوزی هایی که شامل فلزات واکنشی مانند فسفر ، منیزیم یا قابل احتراق هستند که اکسیژن خود را تامین می کنند ، موثر نیستند.

تعمیر و نگهداری 

طبق دستورالعمل لازم است هر 6 ماه یکبار کپسول های آتش نشانی توسط تیم سرویس بررسی شوند. با این حال ، توصیه می کنیم ماهی یکبار موارد زیر را برای سيستم اطفا حريق co2 بررسی کنید تا از عملکرد صحیح کپسول خود مطمئن شوید :

اطمینان حاصل کنید که سیستم توسط تجهیزات یا اشیاء دیگر که مانع دسترسی در مواقع اضطراری می شوند ، مسدود نشده باشد

فشار باید سطح توصیه شده باشد ، این بدین معناست که سوزن باید در منطقه سبز باشد – نه خیلی زیاد و نه خیلی پایین!

نازل و یا سایز قطعات مسدود نشده باشند

پین و آب بند درفشر سالم و بی عیب و نقص باشد

هیچ گونه فرورفتگی ، نشتی ، زنگ زدگی ، رسوبات شیمیایی و سایر علائم سوء استفاده / سایش وجود ندارد. هرگونه مواد شیمیایی خورنده ، روغن ، هر ماده‌ کثیف و روغنی و چسبناک و غیره را که ممکن است روی کپسول آتش نشانی قرار گرفته باشد پاک کنید

هر چند وقت یکبار فشار سیستم اطفا حریق اتوماتیک co2 باید بررسی شوند { فرآیندی به نام آزمایش هیدرواستاتیک } تا از ایمنی سیلندر برای استفاده اطمینان حاصل شود.

سوالات متداول سیستم اطفا حریق اتوماتیک co2 و کپسول co2

آیا استفاده از کپسول سيستم اطفا حريق co2 بی خطر است ؟

استفاده از این کپسول ها در محیط های بیرون از خانه و نیمه پنهان بی خطر است. دی اکسید کربن گار خطرناکی نیست ، با این حال نباید از این کپسول در محیط های محدود استفاده کرد ، زیرا سطح اکسیژن را به حدی می رساند که برای کسی خطرناک نباشد.

هر چند وقت یکبار باید کپسول co2 را بازرسی کنیم ؟

تمامی کپسول های آتش نشانی صرف نظر از نوع آن ها { آب ، فوم ، دی اکسید کربن و ABE } باید هر شش ماه یکبار بررسی شوند. بسته به نوع کپسول ، هر 1 تا 5 سال باید توسط سرویس دهنده مجاز سرویس و بررسی و شارژ شود.

آیا کپسول های اطفا حریق دی اکسید کربن پس مانده باقی می گذارند ؟

خیر! یکی از دلایل محبوبیت این مدل کپسول ها این است که هیچ نوع پس مانده ای باقی نمی گذارند.

 

کاتالوگ

نازل پاشنده سیستم اطفاء حریق اتوماتیک co2

co2  nozzle

نازل پاشندهco2

کاتالوگ

بست نگهدارنده سيستم اطفاء حريق co2

co2 cylinde bracket

بست نگهدارنده سیلندر co2

کاتالوگ

شیلنگ تخلیه یا شیر برقی co2 سيستم اطفاء حريق co2

co2 Discharge house

شیلنگ تخلیه co2

کاتالوگ

شیر سیلندر یا شیر برقی co2 سیستم اطفاء حریق اتوماتیک co2

co2 Cylinder valve

شیر سیلندر co2

کاتالوگ

سیلندر 68 لیتری co2 شیر برقی co2

co2 CYLINDER

 سیلندر co2

کاتالوگ

کلید خودکار برای سیلندر 68 لیتری co2 شیر برقی co2

PRESSURE SWITCH

کلید خودکار فشار

کاتالوگ

گیج فشار سیلندر 68 لیتری co2 شیر برقی co2

GAGE

گیج فشار

سيستم اطفا حريق اتوماتیک co2 سيستم اطفا حريق اتوماتیک co2 سيستم اطفا حريق اتوماتیک co2 شیر برقی